Eindelijk, je mag op gesprek komen bij misschien wel je toekomstige werkgever. Hoe zal het verlopen? Kom ik wel uit m’n woorden of zal de stress toeslaan? Eén ding is zeker, een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom zullen wij jou in het volgende artikel de belangrijkste tips geven zodat jouw sollicitatie een succes wordt.
1. Achtergrondinformatie van het bedrijf
Het lezen van een vacaturetekst is in dit geval niet genoeg. In een vacaturetekst staat meestal maar 1 alinea met informatie over het bedrijf zelf. In gesprek met je toekomstige werkgever zal hij er in de kortste keren achter komen of jij je verder hebt verdiept in het bedrijf en dan kan je maar beter 1-0 voorstaan in plaats van 0-1 achter.
Voor het vinden van informatie kan je opzoek gaan naar de website van je toekomstige werkgever, de social media kanalen of reviews lezen op bijvoorbeeld glassdoor.nl. Zorg dat je in ieder geval antwoord kan geven op de volgende vragen:
- Wat is hun product/dienst;
- Wat is hun onderscheidend vermogen/strategie;
- Wat is hun geschiedenis;
- Wat zijn zaken die spelen in de markt;
- Financiële informatie (optioneel)(bijv. via de KvK);
- Welke andere vacatures staan er open (optioneel).
2. Wat heeft het bedrijf te bieden?
In de meeste gevallen zal je in de vacature tekst wel wat informatie vinden. Het is echter belangrijk om je echt te verdiepen in wat ze precies bieden, maar ook wat ze niet bieden. Op deze manier toon je bij de werkgever aan dat je je verdiept heb in de functie en dat je weet waarvoor je solliciteert. De extra kennis zal er voor zorgen dat je zelfverzekerder extra’s kan eisen, bijvoorbeeld een auto van de zaak.
Tip: Kijk wat het bedrijf te bieden heeft in andere soortgelijke functies om er achter te komen wat er mogelijk is in het bedrijf. Dit kun je ook doen door te kijken wat de concurrentie biedt.
3. Waar ben je zelf naar opzoek?
Misschien is het antwoord op deze vraag nog wel veel belangrijker dan alle andere tips. Hoe moet je overbrengen aan iemand wat je wil als je zelf niet eens weet wat je wilt. Bedenk van te voren waar je bij je vorige werkgever gelukkig van werd en waar je juist ongelukkig van werd. In de onderstaande lijst staan een aantal voorbeelden:
- Formele of informele sfeer;
- Hiërarchisch of niet hiërarchisch;
- Werksfeer;
- Doorgroeimogelijkheden;
- Ontwikkelmogelijkheden;
- Hoog salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
Vind je het nou lastig om dit zelf te bepalen, doe dan een test hiervoor. Klik hier voor een test waar de theorie Schein wordt onderzocht. Binnen deze test wordt er onderscheid gemaakt tussen rijkdom, normen en waarden, creativiteit, onafhankelijkheid, zekerheid, macht, ergens goed in zijn, sociale contacten en status.
4. Welke vragen kan je verwachten?
Oh nee, nu komt het dan echt je toekomstig leidinggevende of recruiter gaat jou vragenstellen. Misschien wel het spannendste van het hele gesprek. Je kan het bijna niet voorbereiden, of toch wel?!
Het leuke aan leidinggevenden en recruiters is dat ze eigenlijk helemaal niet zo heel erg innoverend zijn en eigenlijk altijd dezelfde vragen stellen. Onderstaand een aantal vragen waarvan je er sowieso wel 1 van zal krijgen tijdens je sollicitatiegesprek.
- Kun je iets over jezelf vertellen (sterktes, zwaktes, verleden, onderscheidend vermogen)?
- Waar zie je je over 5 jaar? Of wat is je droombaan?
- Wat wil je in de eerste 3 maanden bereiken als je hier werkt?
- Waarom heb je je vorige werkgever verlaten?
- Kun je het gat in je CV nader toelichten?
- Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie?
- Heb je nog vragen voor ons?
5. Welke vragen ga je zelf stellen?
Tja, nu ligt de bal bij jou. Je mag van alles vragen, maar je wil natuurlijk geen dingen vragen die raar zijn of kunnen leiden tot een slechtere concurrentiepositie ten opzichte van de andere kandidaten. Het beste kun je hier vrij kort over zijn en 1 of 2 vragen stellen. Stel geen vragen die open deuren zijn en stel ook geen gesloten vragen. Je zal dan zien dat je een erg kort/afkappend antwoord krijgt. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Het beste kun je dit doen door verdiepende vragen te stellen die nog niet waren behandeld in de vacature of in het gesprek. Denk hierbij aan: zou je een werkdag van mij kunnen schetsen? Of hoe zit het met doelstellingen en welke KPI’s zitten hieraan gekoppeld?
6. Dit moet je niet doen
Voor de meeste mensen is dit vrij vanzelfsprekend. Maar toch, hier is een checklist:
- Te laat komen;
- Kauwgom kauwen;
- Onverzorgd over komen;
- Telefoonmeldingen ontvangen of op je telefoon zitten;
- Kleding die erg afwijkt van de dresscode;
- Jezelf anders voordoen;
- Alle vormen van desinteresse;
- Negatief zijn (met name over je vorige werkgever);
- Onvoorbereid langskomen.